Suolihuuhtelu

Ennakoitua suolenhallintaa Aquaflush huuhtelujärjestelmän avulla

Erilaiset suolentyhjentymiseen liittyvät ongelmat vaikuttavat merkittävästi elämänlaatuun. Säännöllisellä suolihuuhtelulla voidaan ennakoida suolen toimintaa ja tyhjentää se hallitusti, jolloin helpotetaan ummetusta ja voidaan välttää anaali-inkontinenssia.

Suolihuuhtelu on satoja vuosia vanha toimenpide, jota on alettu käyttämään myös terveydenhuollon ammattilaisten toimesta viime vuosina. Se usein helpottaa usein suolen toiminnan komplikaatioita, silloinkin kun kaikkea muuta on jo kokeiltu. Perinteiset menetelmät tyhjentävät usein ainoastaan peräsuolen, kun suolihuuhtelulla saadaan tyhjennettyä suolisto pidemmältä matkalta (ks. kuvat alla).

1) Perinteiset menetelmät 2) Suolihuuhtelu

Kenelle suolihuuhtelu sopii

Suolihuuhtelu voi sopia kaikille, joiden suolenhallinta ei ole normaalia:

  • krooninen ummetus (suoli täytyy tyhjentää tiivistyneestä ulosteesta ennen suolihuuhtelun aloittamista)
  • neurologiset suolenhallinnan ongelmat, esim. selkäydinvamma tai MS-tauti
  • krooninen anaali-inkontinenssi
  • muut suolenhallinnan ongelmat jotka vaikuttavat elämänlaatuun.

Suolihuuhtelun aloittamisesta ohjeet antaa aina terveydenhuollon ammattilainen, joka arvioi tilanteen ja neuvoo järjestelmän käytössä. Suolenhallinnan ongelmat ovat usein vaiettuja, ja syitä niihin voi olla moninaisia (Potilaan lääkärilehti 3.10.2016). Hakeudu rohkeasti hoitoon jos asia vaivaa.

Kuinka Aquaflush suolihuuhtelujärjestelmä toimii

Suolihuuhtelu on yksinkertainen toimenpide, joka tehdään wc:ssä pöntöllä istuen. Siinä johdetaan kädenlämpöistä vettä peräsuoleen muovisen kärjen avulla. Näin peräsuoli ja osa paksusuolta saadaan huuhdeltua ulosteista. Kun vesi täyttää peräsuolen, suolenseinämä laajenee joka aiheuttaa ulostamisen tarpeen. Tässä pisteessä veden pumppaaminen lopetetaan ja vesi sekä ulosteet tyhjentyvät suolistosta. Prosessi kestää yleensä noin 30-45 minuuttia.

Tehokas ja helppokäyttöinen

Aquaflush huuhtelujärjestelmät ovat suunniteltu käyttäjiä silmälläpitäen. Niissä on ergonomisesti suunnitellut pehmeät silikonikärjet ja helppokäyttöiset liittimet yhdensuuntaiselta venttiilillä, joka estää likaisen veden pääsemisen järjestelmän uudelleen käytettäviin osiin. Jokaisen kärjen mukana tulee yksittäispakattu liukastegeeli helpottamaan asettamista ja erilaiset lisätarvikkeet (mm. jatkoletkut, tarranauhat) ovat myös saatavilla tarpeen mukaan. Aloituspakkauksessa mukana käytännöllinen säilytyslaukku.

Huuhtelujärjestelmiä on valikoimissamme tällä hetkellä kaksi:

- Aquaflush Quick: perinteinen suolihuuhtelujärjestelmä, jossa vesipussi, letku, kärki ja käsipumppu. Vesipussissa sisäänrakennettu veden lämpötila-anturi.

- Aquaflush Compact: kätevä pieni huuhtelujärjestelmä, jossa ainoastaan kärki ja pumppu. Sopii silloin kun pieni vesimäärä riittää laukaisemaan ulostamisen tarpeen tai halutaan huuhdella luonnollisen suoliston toiminnan jälkeen.

Valmistaja Aquaflush Ltd.

Milloin ei tulisi käyttää suolihuuhtelujärjestelmää

Kaikille suolihuuhtelu ei sovi, ja jotkin terveydentilat voivat olla Aquaflush huuhtelujärjestelmän käytön esteenä. Tällaisia ovat esim. aktiivinen, akuutti tulehduksellinen suolistosairaus ja perä- tai paksusuolen tukos. Ota aina yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ennen suolihuuhtelun aloittamista.

Lisätietoa ja ladattavat potilasmateriaalit

Käyttäjien kommentteja (Iso-Britannia)

"Olen tehnyt tätä ja muut järjestelmät eivät pääse lähellekään helppoudessa ja kätevyydessä. Liittimet ovat helppoja käyttää ja käyttäjää on selvästi ajateltu."

"Tämän systeemin suunnittelijan täytyy itse olla käyttäjä, sillä kaikkea on mietitty. Olen kokeillut erilaisia saatavilla olevilla järjestelmiä viimeisen reilun viiden vuoden aikana."

Oletko saanut hoitajaltasi kokeilupakkauksen ja tykästyit tuotteeseen?

Suolihuuhtelujärjestelmät ovat useimmiten korvattavia hoitotarvikkeita, jotka saat kunnaltasi. Voit myös itse tilata Aquaflush suolihuuhtelutuotteita verkkokaupastamme.