Manuka-hunaja avanteenhoidossa

Manuka-hunajaa on pitkään käytetty lääkinnällisesti haavojen ja ihon hoidossa ja se voi auttaa avannetta ympäröivän ihon hoidossa. Sitä saadaan Uudessa-Seelannissa mehilästarhoista, joissa mehiläiset käyvät Manuka-kasvin (Leptospermum Scoparium) kukinnoissa.

Kaikilla hunajilla on tietynasteisia antibakteerisia ominaisuuksia, mutta Manuka-hunaja on ainoa joka on luokiteltu lääkinnälliseksi hunajaksi. Sen on havaittu mm. vähentävän tulehdusta, stimuloivan solukasvua ja laskevan haavan PH:ta. Uuden-Seelannin maorit ovat käyttäneet jopa tuhansia vuosia Manuka-hunajaa ihon hoidossa ja muissakin lääkinnällisissä tarkoituksissa.

Uudessa-Seelannissa kasvava Manuka-puu, jonka kukinnossa vierailee mehiläinen.

Manukan tehokriteerit

Manuka-hunajalle on annettu tehoarvot numeroilla (UMF=Unique Manuka Factor). Jos tämä numero on vähintään 10, katsotaan hunajalla olevan antibakteerisia ominaisuuksia (aktiivista Manuka-hunajaa). Hunaja, joka omaa numeron 10 on 10 kertaa tehokkaampaa kuin kertoimen 1 omaava hunaja. Lääkinnällinen vaikutus siis lisääntyy mitä suurempi hunajan numero on. Tämä tehonumero määritellään riippumattomissa laboratorioissa.

Wellandin käyttämä Manuka -hunaja omaa tehoarvon yli 16 (UMF 16+).

Manuka-hunaja hellii ihoa avannesidosten pohjalevyissä

Valikoimissamme ovat Welland Medicalin Aurum®-avannetuotteet, joiden pohjalevyt sisältävät lääketieteellisen laatuluokan Manuka-hunajaa. Täysin luonnollisista materiaaleista tehdyt pohjalevyt ovat miellyttävän pehmeitä, ja Manuka-hunajan ansiosta hellävaraisia iholle.

Saatavilla ovat seuraavat Manuka-hunajaa sisältävät tuotteet:
  • Aurum®-yksiosainen tyhjennettävä sidos
  • Aurum®-yksiosainen avannesuoja (stoma cap)
  • Aurum®2 -kaksiosaiset sidokset suljetuilla ja tyhjennettävillä pusseilla
  • Aurum®2 convex -kaksiosaiset sidokset kuperalla pohjalevyllä
  • HydroFrame®-ihonsuojaliuskat ja
  • Hyperseal®-ihonsuojarenkaat

Tutkimus: iho-ongelmat kuntoon Manuka-hunajan avulla

Iho-ongelmat ovat yleinen avanneleikattujen vaiva. Avannetta ympäröivä iho voi vaurioitua erilaisista kemikaaleista, jatkuvasta altistuksesta kosteudelle tai liimanpoistosta, jos sitä ei tehdä hellävaroen. Vaurioitunut iho altistaa ohivuodoille, joka ärsyttää ihoa entisestään.

Italiassa 2015 toteutettu 336 iho-ongelmista kärsivää avanneleikattua kattava tutkimus antoi erittäin positiivista näyttöä Manuka-hunajan hyödyistä avanteen hoidossa. Potilaille annettiin testikäyttöön uusia avannesidoksia, joiden pohjalevyt sisälsivät Manuka-hunajaa.

61 % potilaista raportoi ihon avanteen ympärillä parantuneen vain kahden viikon kokeilujakson jälkeen

Ihon paranemisen myötä myös 57 % potilaista kertoivat ohivuotojen vähentyneen. Sidos koettiin myös hyvin varmaksi ja mukavaksi käytössä, sillä 87 % käyttäjistä arvioivat pohjalevyä varmaksi tai erittäin varmaksi ja 93 % mukaan uusi pohjalevy oli iholla mukava tai erittäin mukava. 40 % tutkimukseen osallistuneista kokivat elämänlaatunsa kohonneen uuden sidoksen myötä.

Tutkimukseen osallistuneiden potilaiden kommentteja:

"Tarttuvuus on erittäin hyvä, iho ei ole ärtynyt tai kuiva enää."

"Ihoni on täydellinen nyt! Pussin irrottamisessa ei ole enää mitään ongelmia."

"Erittäin mukava ja joustava. Voin taivuttaa vatsaani, ilman että pussi irtoaa."

"Ihoni ei ole enää arka."

"Alettuani käyttämään (testituotetta) pussi ei irtoa enää. Iho on ehjä. Elämänlaatuni on parantunut. "

Potilastapauksia: esimerkkejä Manuka-hunajan hyödyistä ongelmaihon hoidossa

Avannesidoksen valinnalla voi olla merkitystä. Alla olevissa dokumenteissa esitellään lyhyesti muutamia potilastapauksia, joissa Manuka-hunajaa sisältävät ihoystävälliset ja luonnolliset pohjalevyt auttoivat ongelmallisen ja ärtyneen avannetta ympäröivän ihon hoidossa.

Lataa potilastapaukset (pdf) tästä.

Lataa potilastapaukset vol2 (pdf) - UUSI (Hollanti) tästä.

Lisätietoja: asiakaspalvelu [at] medfanet.fi / +358 50 322 3183