Kuukauden terveysvinkki

Hengitä itsellesi hyvä olo

Hengitämme huomaamattamme, ja se on välttämättömyys. Hengityksen laatu ei kuitenkaan ole itsestään selvää, vaikka se meidät hengissä pitäisikin. Kiireinen ja stressaantunut hengittää pinnallisesti, mikä pitää elimistöämme jatkuvassa hälytystilassa. Pallean aktivoivaa, syvään hengittämistä kannattaa tietoisesti harrastaa. Siitä on paljon hyötyä, esimerkiksi:

  • syke rauhoittuu, verenpaine laskee ja mieli tasaantuu
  • stressitaso laskee ja keskittyminen paranee
  • ruoansulatus tehostuu
  • hengitys korjaa vartalon pieniä virheasentoja ja laukaisee lihasjännitystä
  • treeniteho kohoaa ja unen laatu paranee.

Alla helppo hengitysharjoitus. Paras teho saavutetaan makuuasennossa, mutta tämän pikarentoutuksen voit tehdä myös istuen tai seisaaltaan, vaikka aamuruuhkassa.

  1. Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään neljään laskien, niin että vatsa pyöristyy.
  2. Hengitä rauhallisesti nenän kautta ulos, nyt laske kuuteen tai kahdeksaan.
  3. Toista muutaman minuutin ajan.

Palleahengityksen avaintekijät ovat pyöristyvä vatsa, ja pitkä hermostoa rauhoittava uloshengitys. Voit alkuun pitää kättä vatsan yläosan päällä, jotta huomaat hengityksen aiheuttaman liikkeen. Pysähdy kuulostelemaan hengitystäsi kerran päivässä, ja huomaat eron.

Ihania hengähdyshetkiä!

Julkaistu: 1.8.2016

Avainsanat: terveysvinkki, palleahengitys, syvähengitys, stressinhallinta

***

Hunajasta on moneksi

Hunaja on 100 % luonnontuote, jota on käytetty jo vuosituhansien ajan lääkkeenä ja ravintona. Maailmalla hunajaa käytetään sairaaloissa vaikeiden haavojen ja ihosairauksien sekä syöpäpotilaiden hoidossa. Tutkimuksissa on löydetty monenlaista näyttöä sen suotuisista terveysvaikutuksista. Keräsimme sinulle viisi esimerkkiä kuinka voit hyödyntää hunajaa. Kokeile ja ylläty!

1 Korvaa sokeri hunajalla ruoanlaitossa
Hunaja maistuu sokeria makeammalta, mutta sisältää noin 20 % vähemmän kaloreita. Voit siis huoletta makeuttaa sillä mm. monet leivonnaiset, kastikkeet ja pataruoat.

2 Hoida flunssaa ja yskää
Hunajan sisältämät antidioksidantit tukevat elimistön luonnollista vastuskykyä. Lämmin hunajavesi on miellyttävä flunssajuoma, ja lusikallinen hunajaa illalla ennen nukkumaanmenoa hillitsee yskää. Myös Käypä hoito -suosituksissa hunaja on ensisijainen lääke lasten yskään.

3 Nappaa energiaa ennen liikuntaa
Lusikallisesta hunajaa tai hunaja-sitruunavedestä saat luonnollisen ja vatsaystävällisen energiajuoman ennen liikuntaa tai sen aikana. Hunaja sisältää sekä nopeasti että hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jolloin saat energiaa nopeasti, mutta samalla verensokeri pysyy pidempään vakaana.

4 Siedätä allergiaoireita
Hunajasta valmistetaan hunaja-siitepölyvalmistetta, jolla siitepölyallergikko voi siedättää itseään kestämään paremmin kevään tullen iskeviä allergiaoireita. Elimistö totutetaan allergisoivaan aineeseen vähitellen ja siedätyshoito aloitetaan talvella hyvissä ajoin ennen siitepölyaikaa.

5 Helli ihoa ja hoida haavoja
Hunaja pehmentää ja kosteuttaa ihoa. Voit sivellä sitä kasvoille ja vartalolle esimerkiksi saunomisen ajaksi, huuhtele lopuksi suihkussa. Luonnollisen kuorintavoiteen saat lisäämällä hunajaan sokeria. Hunajan antibakteeriset ominaisuudet taasen auttavat haavanhoidossa ja hillitsevät tulehdusta. Sivele sitä ohuesti haavoihin ja palovammoihin, se helpottaa kirvelyä ja punoitusta.

Tiesitkö?
Hunajan koostumus vaihtelee alkuperäiskasvin mukaan, mutta pääosa hunajasta on rypäle- ja hedelmäsokereita. Siinä on kuitenkin lisäksi yli 200 ainetta, mm. siitepölyhiukkasia ja niiden sisältämiä B- ja C-vitamiineja, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rautaa, mangaania, sinkkiä, kuparia, kromia, fluoria ja booria.

Terveydenhoidon kannalta hunajan tärkeimmät ainesosat ovat sen antimikrobiset ainekset, entsyymit ja aminohapot kuten defensin-1-proteiini. Bakteereita tappavien aineiden määrä ja laatu vaihtelee sen mukaan, mistä kukista mehiläiset ovat sen valmistaneet: kotimaisessa tutkimuksessa tehokkaimmiksi todettiin horsma-, kanerva-, tattari-, puolukka- ja lakkahunajat.

Hunajaista kesää!

Julkaistu: 7.6.2016

Avainsanat: hunaja, hunajan terveyshyödyt, flunssa, siitepölyallergia, haavanhoito

***

Huolehdi luistasi liikunnalla ja lisävitamiineilla

Kuva: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Skeleton_woman_back.jpg

Luustoterveys ei ole vain ikääntyneiden asia. Lujat luut saadaan lapsena ja nuorena liikkumalla, mutta luistaan kannattaa huolehtia läpi elämän. Luusto on elävää kudosta, joka suojaa sisäelimiämme ja erittää hormonien kaltaisia tarpeellisia aineita kehoomme.

Luustoterveyttä ylläpidät samoin keinoin kuin terveyttä ylipäätään: avainasemassa ovat terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, liikunta ja lepo. Luuston hyvinvoinnissa on hyvä huomioida vielä erikseen riittävä kalsiumin, proteiinin ja D-vitamiinin saanti, sillä ne rakentavat ja ylläpitävät luun lujuutta, luumassaa ja sen uusiutumista. Kalsiumia (mm. maitotuotteet, parsakaali, pavut) ja proteiinia (liha, kana, kala) on yleensä melko mutkatonta lisätä joka aterialle, mutta D-vitamiinia me suomalaiset emme suurimmasta osaa vuotta saa tarpeeksi kuin purkista. D-vitamiinilisä onkin suositeltavaa ottaa osaksi arkirutiineja, koska sillä on luustoterveyden lisäksi lukuisia muitakin kiistattomia terveyshyötyjä (esim. terveyskirjasto).

Huomioi, että tämänhetkinen suositus (10 mikrogrammaa aikuisille/vrk), ei tutkimusten mukaan estä luukatoa, vaan keho tuntuu tarvitsevan vitamiinia merkittävästi enemmän. Tällä hetkellä turvallisena päivärajana aikuisille jatkuvassa käytössä pidetään 100 mikrogrammaa/vrk, joten voit huoletta käyttää kymmentä mikrogrammaa vahvempia valmisteita, joita saat apteekeista tai luontaistuotekaupoista.

Suomen Luustoliitto ry tarjoaa paljon lisätietoa ja mm. treenivinkkejä luustoterveyteen liittyen ja osteoporoosia sairastaville. Heidän sivuillaan voit myös tehdä pikatestin, jonka avulla voidaan arvioida riskiä sairastua osteoporoosiin.

Liikunnallista ja aurinkoista kevättä!

Julkaistu: 20.4.2016

Avainsanat: luustoterveys, liikunta, osteoporoosi

***

Vihersmoothiesta voimaa

Kuva: https://www.flickr.com/photos/notahipster/8763102618

Syötkö tarpeeksi kasviksia? Kasvikset ovat erityisen tärkeitä terveydellemme, sillä niistä saadaan mm. vitamiineja, kivennäisaineita, kuitua, antidioksidantteja sekä flavonoideja. Harvalle meistä kuitenkaan maistuvat erilaiset vihreät sellaisenaan, kuten selleri, lehtikaali, pinaatti tai salaatti. 

Juotava vihersmoothie on maukas ja helppo tapa saada päivän vitamiinipommi, ja sitä voi varioida oman maun mukaan loputtomiin. Nyrkkisäännöt ovat seuraavat: 1/3 tummaa vihreää (esim. salaattia, pinaattia, lehtikaalta, vihreää paprikaa, kurkkua), 1/3 hedelmiä makeutukseen (esim. avokadoa, banaania, omenaa, kiiviä) ja 1/3 nestettä (mehua, vettä). Juoman sekaan voi laittaa myös kookosöljyä tai vaikka cashew-pähkinöitä, jolloin siitä tulee ruokaisampi. 

Tässä yksi ohje testattavaksi (kahdelle): 
½ kurkku
1 vihreä paprika
1 banaani
1 omena
isot kouralliset salaattia, pinaattia sekä basilikaa
1 dl tuoremehua, lisäksi vettä (niin paljon että koostumus on sopivan juoksevaa)
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
hunajaa maun mukaan (esim. 1 rkl)

Kuori tarvittaessa ja paloittele ainekset tehosekoittimeen, lisää nesteet ja anna koneen pyöriä niin kauan että koostumus on sileä, lisää vettä tarvittaessa. Nauti!

Virkeää kevättalvea!

Julkaistu: 9.2.2016

Avainsanat: vihersmoothie, kasvikset, reseptivinkki, lisäenergiaa

***

Askel kerrallaan kohti terveempiä elämäntapoja

Vuodenvaihteessa moni meistä tekee uudenvuoden lupauksen, yhden tai useampia. Usein ne liittyvät syömiseen - joulun mässäilyn jälkeen tekeekin mieli ryhdistäytyä, kerralla ruokavalio kuntoon, uusi elämä, tipaton tammikuu, koko setti! Kesäkuntoonkin pitäisi päästä, joten kuntosalit ovat tammikuussa kovin täysiä. Harmi vaan että helmikuussa on jo väljempää. 

Vaikka nopea ja kokonaisvaltainen uudistuminen on houkuttava ajatus, se on usein lähes mahdotonta. Muutos vanhoihin tottumuksiin on kerralla liian raju, tulee arki ja huonosti nukuttuja öitä, kiirettä ja väsymys. Silloin helposti lupauksia rikotaan, ja kunnolla. Yhden suklaapatukan sijaan herkutellaankin koko viikonloppu, koska koetaan ettei sitä itse (liian) korkealle asetettua rimaa voida enää saavuttaa kuitenkaan. 

Totuus on, että muutokset tapahtuvat hitaasti ja onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä. Teekin siis tänä vuonna vain yksi pieni lupaus. Mieti, mitä sinun omasta mielestäsi pitäisi tehdä - ja helpota lupausta vähintään puolella. Esimerkiksi, saatat ajatella että sinun pitäisi aloittaa lenkkeily, kolme kertaa viikossa. Päätä, että haluamasi kolmen lenkin sijaan teet ainakin yhden lenkin joka viikko. Tai esimerkiksi, jos ajattelet että sinun pitäisi lopettaa herkkujen syönti kokonaan, lupaa itsellesi että syöt makeaa silloin kuin sinulla tekee mieli, mutta kerralla vähemmän. Vaihdat esimerkiksi pullan keksiin tai karkkipussin konvehtiin. 

Kun muutaman viikon kuluttua huomaat, että uusi parempi tapa, mikä ikinä se onkaan, on tullut helpoksi, rutiininomaiseksi ja osaksi arkeasi, voit ottaa seuraavan askeleen. Nyt alatkin tehdä kaksi lenkkiä viikossa yhden sijaan, herkuttelet vain joka toinen kerta kun mieli tekisi, ja niin askel askeleelta parannat elämäntapojasi, tällä kertaa pysyvästi. 

Oikein hyvää uutta vuotta 2016!

Julkaistu: 6.1.2016

Avainsanat: terveysvinkki, uudenvuodenlupaukset, askel kerrallaan, elämäntavat, muutos

***

Rauhoita joulunodotus ja nauti hetkestä

Joulukuussa on usein kiire, ja jouluvalmistelut aiheuttavat stressiä. On pimeää, ja tuntuu ankealta jos luntakaan ei saada aatoksi. Mitä jos tänä vuonna antaisit itsellesi luvan ottaa rennommin ja pysähtyä nauttimaan hetkestä? Kuten moneen muuhunkin asiaan, säätilaan emme voi vaikuttaa. Ainoastaan omaa asennetta ja vaatimustasoa voi muokata. Tässä muutama vinkki kuinka rauhoittaa joulukuu ja keskittyä nauttimaan olennaisesta: 

Sytytä kynttilöitä
 
Oikea tuli luo tunnelmaa, ja kynttilät ovat edukseen pimeässä. Myös aamupalapöydässä voi sytyttää tuikun, jolloin päivä lähtee lempeämmin liikkeelle. 

Kuuntele musiikkia
Musiikki vaikuttaa tutkitusti eri aivojen osioissa, ja luo voimakkaita tunteita sekä hyvää oloa. Valitse mielialaasi sopivaa musiikkia, ja kuuntele sitä esim. rauhoittuessasi sohvalla työpäivän jälkeen, bussissa, aamupalalla, urheillessa. Joulumusiikkia tai ei, valinta on sinun. 

Hipsi villasukissa
Pimeimpään vuodenaikaan on täysin sallittua hipsiä villasukissa ja köllötellä viltin alla sohvalla kuuman juoman kera kun ulkona tuulee ja vihmoo. Villakoirat eivät näy kynttilänvalossa. 

Muista ihmiset
 
Joulussa tärkeintä ovat ihmiset ja läheiset sekä hyvä ruoka - ei niinkään materia. Lahjoilla on mukava muistaa, mutta mieti voisitko lahjoittaa myös aikaasi tai yhteisiä kokemuksia? Tällöin voit kirjoittaa omat lahjakorttisi mukavasti kodin rauhassa ja välttää ostosruuhkat, tai klikkailla esim. teatteriliput pukinkonttiin kätevästi koneelta. 

Laadi tehtävälista - ja unohda se
Tekemättömät tehtävät stressaavat. Kirjoita kaikki tehtäväsi listalle, jonka jälkeen voit miettiä minkä niistä voit tehdä helpommin, mihin voit ehkä pyytää muiden apua ja mikä tärkeintä: mieti mitkä tehtävät voit jättää kokonaan tekemättä! Mieli rauhoittuu, kun saat päässäsi pyörivät asiat paperille ja tehtyä konkreettiset päätökset mm. unohtaa ei-niin-tarpeelliset tekemiset. 

Nauti joulusta jo etukäteen
Mitkä tekevät sinun joulusi? Kinkku, konvehdit, joulukortit, ystävät, perhe, glögi, marmeladit? Vältä jouluähky nautiskelemalla joulun perinteitä jo pitkin kuuta ja valmista vaikka riisipuuroaamiainen keskellä viikkoa. Nautiskele jouluherkkuja silloin tällöin etukäteen ja tapaa perhettä sekä ystäviä hyvissä ajoin. Näin sinulle ei tule aattona mahdotonta ähkyä yrittäessäsi maistella kaikkia herkkuja yhtä aikaa ja voit joulunpyhinä hyvillä mielin rauhoittua kotona.

Rauhallista joulunaikaa ja onnellista uutta vuotta 2016!

Julkaistu: 8.12.2015

Avainsanat: terveysvinkki, joulunodotus, stressi, rauhoittuminen 

***

Hallitse stressiä ja ole itsellesi armollinen

Syksy ja talvi ovat monelle kiireistä aikaa. Työt kasaantuvat, luonnonvalo vähenee ja tunnit tuntuvat loppuvan vuorokaudesta kesken. Nykyelämä on hektistä, niin työpaikoilla kuin kotonakin. Kahvia kuluu päivä päivältä enemmän, niskat jumittuvat ja uni kärsii. Lyhytkestoisena stressillä on usein positiivinen vaikutus, mutta pitkittyessään uuvuttaa. Oma stressitila kannattaa opetella tunnistamaan ja stressinhallintaa voi harjoitella kuten mitä tahansa taitoa. Kokeilemalla löydät itsellesi parhaat keinot rentoutua, kokosimme alle muutaman vinkin joilla pääset alkuun. 

Nauti ruoasta. Syö terveellisesti, mutta muista että ruoka on muutakin kuin polttoaine ja salli itsellesi asioita joista pidät. 

Liiku ja lepää. Ulkoilma tekee hyvää, ja huolet kevenevät usein lenkkipolulla. Jos et ehdi pitkälle lenkille, pidä pieniä mikrotaukoja päivän mittaan ja kävele vaikka yksi ylimääräinen pysäkin väli kotimatkalla. Muista myös lepo ja uni. 

Virkisty ihmisten parissa. Tapaa ystäviäsi tai soita ja jaa kuulumiset. Omien huolien ääneen sanominen saa ne usein tuntumaan pienemmiltä, ja sosiaalisista kontakteista saat energiaa ja hyvää mieltä. 

Priorisoi ja aikatauluta. Mieti mitkä asiat ovat olennaisia ja oikeasti kiireellisiä, onko jotain mitä voit kokonaan jättää tekemättä? Pyydä apua ja keskity välitavoitteisiin. Iso pino tekemättömiä töitä voi lamaannuttaa, mutta jos pilkot sen pieniin osiin ja teet osion kerrallaan, olet huomaamattasi tehnyt kohta koko homman! Muista myös laatia aikataulu, ja huolehdi että se on saavutettavissa.  

Pidä kiinni harrastuksestasi tai muusta iloa tuottavasta asiasta. Menetetty aika tulee moninkertaisena takaisin. Treenaa positiivista ajattelua. Harjoita mieltäsi ja keskity tietoisesti ajattelemaan positiivisesti, pidä iltaisin vaikka kiitospäiväkirjaa, johon kirjaat asiat joista olet sinä päivänä kiitollinen. Alkuun se voi tuntua teennäiseltä, mutta jonkin ajan kuluttua ilo on aitoa ja olo positiivisempi. 

Kuten monessa muussakin asiassa, helpommin sanottu kuin tehty, eikö vain? Mutta luvataan olla itsellemme armollisia, rentouttavaa syksyä!

Julkaistu: 2.11.2015

Avainsanat: terveysvinkki, stressinhallinta, hyvinvointi

***

Energiaa syksyyn kauden kasviksista

Satokausi on nyt parhaimmillaan. Kotimaisia vihanneksia ja juureksia on tarjolla monipuolisesti, jonka lisäksi ne ovat tuoreita ja edullisia. Syyskuun terveysvinkissä esittelemme muutaman perinteisen herkun, joista saat energiaa pimeneviin syysiltoihin. 

Syö kotimainen omena kuorineen, ja saat flavonoideja ja ravintokuituja. Omenoista saat myös herkullista (ja hiukan tavallista terveellisempää) jälkiruokaa, kun paistat sitä uunissa kanelin, hunajan ja kaurahiutaleiden kera. 

Nauris on hiukan tuntemattomampi lantun sukulainen, joka tarjoaa vaihtelua juuresvalikoimaan. Kuitupitoinen ja voimakasmakuinen mukula sisältää runsaasti kivennäisaineita ja myös jonkin verran C-vitamiinia. Käytä uunijuureksena, padoissa, keitoissa ja esimerkiksi kasvispihveissä. 

Voimajuureksen arvonimenkin ansainnut punajuuri sisältää monipuolisesti kivennäisaineita, vitamiineja ja erityisesti folaattia, jota suomalainen ruokavalio sisältää usein liian vähän. Punajuuri sopii perinteisen borssikeiton lisäksi mm. lohen kera uunissa suolapedillä paahdettuna. Punajuuren ja vuohenjuuston liitto myös toimii aina!

Erilaiset kaalit ovat nostaneet suosiotaan ja valinnanvaraa löytyy. Vihreä väri kertoo vihanneksen ravinteikkuudesta, mitä tummempi sen parempi, joten hyviä valintoja ovat esimerkiksi parsakaali, lehtikaali ja vuonankaali. Viimeisin sopii hyvin salaatteihin, kahta ensimmäistä kannattaa kypsentää ja tarjoilla lisukkeena, kokeile myös mehevässä piirakassa kinkun kaverina. 

Puolukasta löytyy kuitujen lisäksi arvokkaita kivennäisaineita kuten magnesiumia ja flavonoideja, joista saat vastustuskykyä tulehdussairauksia vastaan. Hillon lisäksi puolukka sopii lisukkeeksi esim. jugurtin ja myslin kanssa, tai voit tehdä siitä herkullisen pirtelön lisäämällä banaania, hunajaa ja mehua. Ota siis marjakori mukaan mennessäsi metsään, ja pidä silmät auki myös sienien varalta. 

Maukasta syksyä!

Ps. Jos sinulla on avanne, oletko jo tutustunut avanneleikattujen keittokirjaan? Käytännön vinkkejä ja reseptejä pdf-muodossa saat täältä. 

Julkaistu: 1.9.2015

Avainsanat: terveysvinkki, satokausi, kotimaiset vihannekset ja juurekset, avanneleikattujen keittokirja

***

Nauti auringosta ihoasi suojaten

Aurinko ja valo hellivät meitä suomalaisia taas kesän koittaessa, ja siitä kannattaa nauttia! Auringon UV-säteiden avulla saamme arvokasta D-vitamiinia, jota kehomme tutkitusti tarvitsee. 

Samaan aikaan UV-säteiltä on suojauduttava, sillä liiallinen auringonotto ja palaminen lisäävät ihosyövän riskiä ja vanhentavat ihoa ennenaikaisesti. Vaihtelevan sään myötä yhtäkkinen hellepäivä saattaa yllättää talvesta vaalean ihon, joten muistinvirkistykseksi tässä tärkeimmät keinot auringolta suojautumiseen: 

Suojaa vaatteilla ja aurinkovoiteella
Vaatteet ovat tehokkain suoja. Voide suojaa myös, kunhan sitä on riittävästi. Ilmavat, tummat vaatteet suojaavat tiukkoja ja vaaleita tehokkaammin, ja aurinkovoidetta täytyy lisätä ajoittain - erityisesti jos olet uinut tai hikoillut. Huomioi, että ruskettunutkin iho voi palaa. 

Älä unohda hattua ja aurinkolaseja, sillä silmät ovat erityisen herkät auringolle. Hanki sellaiset joita pidät mielelläsi, ja muista myös perheen lapset mennessäsi aurinkolasiostoksille. 

Nautiskele varjossa
Päivän kuumimpaan aikaan klo 11-15 voi hyvällä omalla tunnolla viettää siestaa varjossa tai sisällä, sillä silloin UV-säteilyn määrä on korkeimmillaan. Muista kuitenkin että myös varjossa ruskettuu ja pilvet eivät suojaa säteiltä. 

Pysy liikkeellä
Pystyasennossa ja liikkeellä rusketut tasaisemmin kuin paikallaan maaten, etkä pala niin helposti. Muista kuitenkin että vesi, hiekka ja lumi heijastavat auringonsäteitä, joten esimerkiksi vesillä täytyy suojautua tarkemmin.

Tarkista päivän UV-indeksi 
UV-indeksi kertoo auringon haitallisen UV-säteilyn määrän. Mitä suurempi luku, sitä lyhyemmän ajan iho kestää aurinkoa palamatta. Ilmatieteen laitoksen sivuilta voit katsoa päivän ennusteen. 

Huomioi ikä ja ihonväri
Kukin meistä kestää aurinkoa eri tavoin. Erityisen vaaleaihoiset ja lapset ovat erityisherkkiä UV-säteilylle. 

Aurinkoista kesää!

Julkaistu: 20.6.2015

Avainsanat: auringolta suojautuminen, UV-säteily, terveysvinkki

***

Siitepölykausi on alkanut - hyviä uutisia ja muutama niksi

Siitepölykausi on alkanut poikkeuksellisen aikaisin, mutta vuosi 2015 ei näytä allergikoille pahalta. Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan koivu ei kuki kovin aggressiivisesti tänä keväänä, mikä on hyvä uutinen sadoille tuhansille koivun siitepölyyn reagoiville suomalaisille. Oireiden ilmaantuminen on kuitenkin kovin yksilöllistä, ja koivun lisäksi allergiaa aiheuttavat mm. leppä, erilaiset heinäkasvit ja pujo. 

Kokosimme tähän mm. Allergia- ja astmaliiton suosittelemia keinoja oireiden lievittämiseen:

Seuraa siitepölytiedotusta ja aloita lääkitys heti oireiden ilmaantuessa
Apteekeissa on laajat valikoimat reseptivapaita antihistamiinilääkkeitä. Allergisen nuhan hoitoon on saatavilla myös kortisoninenäsuihkeita. Seuraa siitepölytilannetta jotta tiedät koska varautua. Linkki Turun yliopiston aerobiologian yksikön päivittyvään siitepölytiedotteeseen >> 

Huuhtele nenäkannulla päivittäin ja käytä hengityssuojainta mahdollisuuksien mukaan
Nenäkannu huuhtelee epäpuhtaudet, eritteet ja pölyn nenästä nopeasti ja miellyttävästi. Käytön oppii nopeasti ja huuhtelun tekee parissa minuutissa, malleja on monenlaisia. Tutustu Nasopure-nenäkannuun tästä >>  Nenähuuhtelun lisäksi hengityssuojain voi olla oiva apu pahimpina päivinä.

Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta ja pidä koti siistinä
Asenna hiukkassuodattimet tuloilman venttiileihin ja tuuletusikkunoihin - jos mahdollista, anna koneellisen ilmanvaihdon hoitaa työ äläkä tuuleta. Älä myöskään vie petivaatteita ulos siitepölyaikaan, ja pidä kodin puhtaudesta huolta siivoamalla tarpeeksi usein. Hiusten huuhtelu iltaisin auttaa myös.

Aurinkoista kevään jatkoa ja helpompaa siitepölykautta!

Julkaistu: 22.4.2015

Avainsanat: siitepölyallergia, koivu, terveysvinkki

***

Huolehdi hyvästä unesta

Kevään tuoma auringonvalo virkistää ihanasti, ja on tervetullutta pimeän talven jälkeen. Samaan aikaan on kuitenkin tärkeää huolehtia hyvästä unesta ja mahdollisesti rauhoittaa ylikierroksilla hyrräävä kroppa. Unen merkityksen ymmärtää jokainen unettomuudesta tai muista unihäiriöistä kärsinyt, ja sillä on todistetusti yhteyksiä moniin sairauksiin. Hyvää unta voi houkutella kotikonstein, alla muutama hyväksi havaittu keino. 

Pidä säännöllinen päivärytmi. Herää arkisin ja viikonloppuisen suunnilleen samaan aikaan, sama pätee nukkumaanmenoaikoihin. 

Liiku itsellesi parempi uni. Myös mm. UKK-instituutti suosittelee. Liikunta parantaa unen laatua, mutta muista liikkua useampi tunti ennen nukkumaanmenoaikaa, jotta kroppasi ehtii palautua ja rauhoittua ennen iltaa. 

Kahvia kohtuudella. Tämä on yksilöllistä, mutta useimmilla meistä kofeiini iltasella tekee levottomaksi. Ja vaikka se ei vaikuttaisi nukahtamisen helppouteen, saattaa se vaikuttaa unen laatuun.  

Laske kroppa lepotilaan lämmöllä. Villasukat ja kuppi teetä, sauna tai lämmin kylpy tekevät olosta mukavan raukean, jolloin uni tulee helposti. Tutkittu juttu.  

Pidä iltapala kevyenä. Älä anna ruoansulatukselle liian isoa tehtävää myöhään illalla, vaan syö kevyesti ennen nukkumaan menoa. 

Minimoi ruutuaika. Varsinkin tietokoneen ja puhelimen valo virkistää, ja nettiin jää helposti jumiin vaikka väsyttäisikin. Sulje elektroniikka tuntia-kahta ennen nukkumaanmenoa. 

Rauhoita makuuhuone unelle. Älä makaa muuten vain tai katso televisiota sängyssä, nouse ylös sängystä jos et saa unta kohtuullisessa ajassa. Huolehdi siitä että huone on mukavan viileä ja pimeä, pimennysverhot maksavat kyllä itsensä takaisin Suomen valoisina kesäöinä ja -aamuina! Raikas ilma on myös tärkeää unenlaadun kannalta, joten kiinnitä huomiota ilmanvaihtoon makuuhuoneessasi. 

Unen tarkkailuun on tarjolla myös teknologiaa. Älypuhelimiin ladattavien appsien tai viime aikoina markkinoille rynnänneiden aktiivisuusrannekkeiden avulla voit saada lisää tietoa unesi laadusta. 

Kauniita unia!

Julkaistu: 17.3.2015

Avainsanat: terveysvinkki, uni, unen laatu

***

Selätä kuiva sisäilma

Talvipakkasilla ilma on kuivaa, mikä aiheuttaa usein erilaisia oireita. Limakalvot ja silmät kuivuvat, iho kärsii ja limaiset flunssat tuntuvat paranevan huonosti. Koneellinen ilmanvaihto ja perinteinen ikkunat auki-tuuletus raikastavat sisäilmaa, mutta kuivattavat sitä entisestään. Pakkaskeleille ei voi tehdä mitään, mutta kodin hengitysilman parantamiseen on useampi niksi, ja omaa oloa voi helpottaa myös. 

Tehokas keino on ostaa ilmankostutin. Niitä löytyy markkinoilta monenlaisia, joten jokaiselle löytyy varmasti omansa. Asiantuntijat suosittelevat sellaista joka käyttää kuumaa vettä, hygienisyyden vuoksi. Pyykinpesukin voi tehdä merkittävän eron. Ripustamalla kuumaa ja märkää lakanapyykkiä saat huoneilmaan helposti kosteutta. Eritoten pienessä asunnossa sisäilma muuttuu helposti hetkellisesti jopa trooppiseksi, joten kannattaa muistaa että liika kosteus voi olla myös haitta talorakenteille

Omaa oloa voi helpottaa juomalla runsaasti vettä, sillä sisäinen kosteutus toimii usein ulkoista rasvaa paremmin. Toki lisäksi ihoa voi rasvata, ja nenän limakalvoja helliä höyryhengittämällä tai nenähuuhtelulla (nenäkannuista lisää verkkokaupassa). 

Terveyttä ja hyvinvointia uudelle vuodelle 2015!

Julkaistu: 2.2.2015

Avainsanat: terveysvinkki, kuiva sisäilma, ilmankostutin, höyryhengitys, nenähuuhtelu

***

Maukas flunssajuoma talvi-iltoihin

Flunssassa? Se on yhtä kurjaa joka kerta. Levon lisäksi suosittelemme herkullista flunssajuomaa, joka hellii kipeää kurkkua ja saa voimansa luonnosta. Maku on raikas vaihtoehto muille kuumille juomille, kuten teelle tai mustaherukkamehulle. Variaatioita tästä on varmasti yhtä monta kuin tekijää, mutta tässä meidän versiomme: 

1 rkl (luomu)hunajaa
1 sitruunanlohko
1-2 siivua inkivääriä
1 mukillinen kuumaa vettä

Sekoita noin ruokalusikallinen, tai maun mukaan, hunajaa kuumaan veteen. (Huom! Älä käytä liian kuumaa vettä, jotta hunaja säilyttää vitamiininsa.) Kuori ja leikkaa pari ohutta siivua inkivääriä joukkoon. Pese sitruuna huolellisesti, ja leikkaa siitä lohko. Purista sitruunanmehua hieman mukiin ja laita myös lohko juoman sekaan. Anna inkiväärin liueta hetken, ja nauti! Helppoa ja hyvää. Ja jos juoma ei nopeuta flunssasta paranemista, on se ainakin herkullista. 

Suosittelemme, kokeile itse!

Julkaistu 9.12.2014

Avainsanat: flunssa, hunaja, kuuma juoma, kipeä kurkku

***

Taltuta kaamosväsymys liikunnalla

Kaamosväsymys vaivaa jopa kolmasosaa suomalaisista, enemmän tai vähemmän. Samaan aikaan kun tahti kiihtyy syksyllä töissä tai opinnoissa, valo vähenee. Se pistää meidät koville. Kaamosväsymystä voi taltuttaa esimerkiksi kirkasvalolampuilla, mutta mikään ei vedä vertoja raikkaalle ulkoilmalle ja luonnonvalolle. 

Asiakkaan terkut lenkkipolulta:

"Vaikka ovesta ulos meneminen tuntuu joskus mahdottomalta, se kannattaa aina! Kahden lapsen äitinä oman ajan löytäminen on joskus kiven alla, ja syksy yllätti taas pimeydellään. Energiaa arkeen saa hyvästä ruoasta ja päivärytmistä, mutta eniten lamauttavaan väsymykseen tuntuu auttavan liikunta. 

Varsinkin nyt toisen synnytyksen jälkeen on keskivartaloni hakenut olomuotoaan, eikä se vieläkään tunnu omalta. Rauhallinen startti ja tukihousut ovat toimineet itselläni. Synnytyksen jälkeen käytössäni olleet housut ovat päässeet nyt myös lenkille mukaan. Ne ovat pehmeät, jolloin niitä voi pitää vaikka koko päivän, ja korkea vyötärö lämmittää mukavasti ulkoillessa. Housuista huolimatta liikuntarytmistä on välillä vaikeaa pitää kiinni. Auttaa kuitenkin kummasti, kun luonto välillä palkitsee upealla auringonvalolla keskellä hiljaista metsää." 

Kukin liikkuu omalla tahdillaan, pääasia on että lähtee liikkeelle, liikunta on lääke.Tukihousuja verkkokaupasta (linkki) ja energiaa luonnosta (ei ostettavissa). 

Aurinkoa syksyyn!

Julkaistu 7.11.2014

Avainsanat: terveysvinkki, kaamosväsymys, liikunta, tukihousut, luonnonvalo